Gebr. Waal

Een goed voorbeeld is 0nze toeleverancier van Yacon (appelwortel) tuinbouwbedrijf Waal.

Al sinds 1953 zit het tuinbouwbedrijf van de familie Waal aan de Belkmerweg in Sint Maartensvlotbrug (Zie afbeelding). Voor die tijd zaten zij in de Wormerveer.

Op het bedrijf worden 9Ha bloembollen verbouwd bestaande uit hyacinten, tulpen en narcissen. Op het bedrijf, dat wordt gerund door Dirk Waal sr, en Dirk jr.(Dirk jr. is de nummer 5 in de familie die ook in het familiebedrijf zit en ook Dirk heet) wordt ook Japanse haver geteeld, zo’n 80Ha van het ras ‘’Silke’’ dat wordt geoogst voor het zaaizaad. Van dit ras wordt er ruim 200Ha geteeld op biologische wijze in Litouwen. Door het bedrijf worden ook enkele groente rassen geteeld zoals winterpeen, broccoli en aardpeer.

Het personeelsbestand aan de Belkmerweg is passend voor een echt familiebedrijf. Dirk sr. runt in grote delen het bedrijf en Dirk jr. helpt mee als hij niet op de hogere landbouwschool te Leeuwarden is. Zomers tijdens de drukke tijd schakelt Dirk hulp in van drie Moldavische werknemers.

Een agrarisch bedrijf is nooit uit ontwikkeld en op dat gebied streeft Waal naar meer ergonomie voor de medewerkers en een zoveel mogelijke mechanische plaag- en onkruidbestrijding in de gewassen die worden geteeld, en als er tijd is wil Dirk sr. ook zelf een kleine molen bouwen als ondersteuning op de energie behoefte van het bedrijf.   

Meer weten? Kijk op: www.gebrwaal.nl